Adecco Groups globala undersökning "Workforce of the Future 2024" med 35 000 tillfrågade arbetstagare visar tidiga tecken på effektivitetsvinster genom AI-användning.
Nästan tre fjärdedelar av användarna säger att de är mer produktiva medan endast en fjärdedel säger att de har genomgått utbildning i hur man tillämpar AI på arbetsplatsen.
Användningen av artificiell intelligens (AI) sparar arbetstagare i genomsnitt en timme per dag, vilket ger mer tid till att ägna sig åt kreativa uppgifter, tänka mer strategiskt eller uppnå en bättre balans mellan arbete och privatliv.
Undersökningen visar att den genomsnittliga tidsbesparingen för arbetstagare som använder AI var en timme per dag. En femtedel av användarna sa att tekniken sparade dem så mycket som två timmar per dag. 5 % sa att den sparade dem mellan tre och fyra timmar per dag.
Tidsbesparingarna verkar vara konsekventa över de undersökta sektorerna. Arbetare inom energi, infrastruktur och miljöteknik rapporterade de största tidsbesparingarna med 75 minuter per dag. De lägsta – inom flyg- och försvarsindustrin – rapporterade besparingar på 52 minuter per dag. Arbetare inom teknik sparade i genomsnitt 66 minuter per dag, inom finansiella tjänster 57 minuter och inom tillverkning 62 minuter per dag.
Adecco Groups VD, Denis Machuel, säger:
- Det har spekulerats mycket kring hur AI förändrar arbetsvärlden, vilket gör det oerhört spännande att se dessa första potentiella tecken på effektivitetsförbättringar. Den tid som arbetstagare sparar verkar användas på ett bra sätt och är inte begränsad till en eller två sektorer utan verkar vara utbredd över industrier. Det är fortfarande tidigt, men AI verkar leverera vad det lovat.
Undersökningen tyder på att den tid som sparas används för att göra något av större värde. 28 % av användarna säger att de använder den extra tiden till mer kreativt arbete, 26 % säger att AI har gjort det möjligt för dem att ägna mer tid åt strategiskt tänkande, medan 27 % säger att AI har hjälpt dem att uppnå en bättre balans mellan arbete och privatliv.
Det finns dock tecken på att den tid som sparas tack vare AI inte alltid används produktivt. 23 % av användarna säger att de hanterar samma arbetsbelastning och 21 % säger att de spenderar mer tid på personliga aktiviteter.
Fler insikter från "Working through change: Adapting to an AI-driven world of work"
Förutom att mäta effekterna av AI avslöjar studien ytterligare insikter om hur arbetslivet förändras.
Människocentrerad syn på teknik – skydda anställningsbarhet, inte jobb
Arbetstagare är allt mer oroliga för en osäker framtid, med ekonomiska förhållanden och arbetssäkerhet som högsta prioritet. Även om fler anställda väljer att stanna hos sina nuvarande
arbetsgivare, har AI inverkan på arbetssäkerheten till stor del underskattats under det senaste året: 13 % av arbetstagarna säger att de har förlorat sina jobb på grund av AI.
En betydande andel arbetstagare, 40 %, uttrycker oro över långsiktig arbetssäkerhet och 83 % säger att de planerar att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare. Det är den högsta andelen på tre år. En mer nyanserad bild av de störande AI effekterna framträder när man beaktar andra faktorer. Till exempel håller 51 % av arbetstagarna med om att AI färdigheter utökar deras arbetsmöjligheter och 46 % håller med om att AI har gett dem fler möjligheter att lära sig nya färdigheter och utvecklas i sina jobb.
Lär ut anpassningsförmåga – inte bara färdigheter för få utvalda
En utvald grupp av högpresterande medarbetare överträffar sina kollegor, till stor del tack vare starkt stöd från sina arbetsgivare. För att utöka denna del av arbetsstyrkan och utveckla framtida ledare måste företag prioritera kontinuerlig kompetensutveckling. För närvarande är endast 11 % av arbetstagarna framtidsredo, det vill säga individer som utmärker sig för sin anpassningsförmåga, sin vilja att vara flexibla med karriärplaner och sitt proaktiva sätt att skaffa nya färdigheter.
Inom denna grupp av framtidsredo arbetstagare fann undersökningen att 93 % får en personlig utvecklingsplan, jämfört med 51 % av den bredare arbetsstyrkan. Dessutom deltar 95 % av dessa framtidsredo anställda i ledarskapsutbildning som erbjuds av deras företag, jämfört med endast 57 % av den bredare arbetsstyrkan.
Företag bör främja intern rörlighet
Arbetstagare kan tappa förtroendet för sina arbetsgivares engagemang, särskilt då önskan om större intern rörlighet ökar samtidigt som färre anställda väljer att stanna och vidareutbildas. För närvarande anser 76 % av arbetstagarna att företag bör prioritera utbildning av befintliga anställda för olika roller inom organisationen innan de rekryterar externt, en ökning med 12 procentenheter sedan 2023. Men endast 9 % planerar att stanna kvar i sitt företag för att omskolas, en minskning med 7 procentenheter sedan förra året.
Psykisk hälsa och välbefinnande fortsatt viktigt
Att ta hand om medarbetarnas psykiska hälsa bör vara en prioritet. Företag måste ta itu med oro över att AI kan gynna vissa grupper av arbetstagare, genom att visa sitt engagemang för inkludering och hållbara arbetsmetoder. Under de senaste 12 månaderna har 40 % av arbetstagarna känt sig utbrända av att arbeta för hårt, en siffra som stiger till 62 % bland dem som är oroliga över AI påverkan och har påverkats negativt av det.
Färre än hälften av de anställda uttrycker förtroende för sina ledares AI-kunskaper och kompetens (46 %). Över tre fjärdedelar värderar den mänskliga expertisen hos en rekryterare (76 %) som kan se deras potential bortom deras färdigheter och erfarenheter, en ökning från 64 % förra året.
Fullständig kopia av rapporten kan laddas ner här. Artikel med fokus på rapportens resultat för Sverige kommer att publiceras längre fram.