Många påverkas också av ”quitfluencers”, som man kan kalla anställda som säger upp sig och får andra på sin arbetsplats att fundera på ett karriärbyte. Detta märks extra tydligt bland yngre personer, som är 2,5 gånger mer benägna att agera än äldre anställda.
Oro för en recession gör att många anställda oroar sig för sin ekonomi
Inflation och stigande priser på bostäder, el och mat gör att 61% av de tillfrågade, framför allt de icke-kontorsbaserade, oroar sig för att deras lön inte kommer räcka till. Över hälften av dessa letar efter ett andra arbete för att komplettera sin inkomst och många jobbar svart, framför allt generation Z.
Lönen måste spegla kompetens och insats
Hybridarbete har förändrat vardagen för många anställda. För chefer och företag har distansarbete inneburit en rad utmaningar, inte minst att mäta och utvärdera effektiviteten och värdet i det som personalen presterar när teamet inte alltid är på kontoret. I flera länder görs nu försök med 4-dagarsvecka och i många fall märks inte någon större skillnad på utfört arbete, både i volym och kvalitet. Så faktisk arbetstid måste vägas ihop med kompetens och prestation för att hamna rätt i lönesättningen.
Löneinflation är ett annat problem, som till stor del beror på uppsägningsvågen och svårigheten att återanställa eller hitta personal till nyckelroller. 90% av respondenter i Norden anger att de har fått bättre eller oförändrad lön de senaste 2 åren, trots världsläget. Som motgift kan arbetsgivare komplettera lönen med förmåner, flexibla arbetstider och annat som av många värderas högre. I undersökningen ser vi också en klar skillnad mellan chefer och andra anställda, över 60% av chefer anser att de har en rättvisande lön mot knappt 40% av annan personal.
Ett gott råd till arbetsgivare är att ha bra koll på lönestatistik och prestation. Att fokusera på vad som faktiskt produceras och satsa på vidareutbildning och coaching, särskilt för dem med mindre kvalificerade arbeten, kan löna sig.
Flexibilitet är nyckeln för att behålla talangerna
Den största statistiska skillnaden mellan årets och förra årets rapport ligger i synen på arbetstider och arbetsbelastning. Många har vant sig vid hybridarbete under pandemin och därför vill allt fler ha flexiblare arbetstider och möjlighet till en bättre balans mellan jobb och privatliv. Om inte arbetsgivaren erbjuder den flexibilitet man önskar tar många steget att byta jobb - runt 40% av respondenterna har bytt eller funderar på att byta till ett mer flexibelt arbete under det senaste året. Bland dem som har ett arbete som gör det möjligt, arbetar de flesta 3 dagar på kontoret, men egentligen skulle 2,3 dagar vara idealiskt. 55% av dem med kontorsarbete anger att de har en viss flexibilitet i sina arbetstider, vilket är 10% fler än 2021.
Modern teknik kan hjälpa. Digitaliseringen, med AI och maskininlärning ger möjligheter för arbetsgivare att minska mängden repetitiva arbetsuppgifter, möjliggöra distans- och hybridarbete och bättre samarbete mellan sina anställda.