När vi går över till fossilfritt och en cirkulär ekonomi som tär mindre på jordens resurser blir det naturligt att vissa jobb försvinner. Samtidigt kommer andra nya jobb att uppstå. Men vad blir effekterna för din organisation i denna omställning? Här delar Johanna Hallander som jobbar med hållbarhet på Adecco Group sin syn på situationen.
Johanna Hallander har jobbat med hållbarhetsfrågor i över tio år. I hennes roll på Adecco Group ingår bland annat att leda och kommunicera Adeccos hållbarhetsarbete som har som slutmål att leverera på de Globala hållbarhetsmålen. Konkret innebär det till exempel att tjänsteutveckla, kompetensutveckla internt och tillsammans med kunder accelerera deras hållbarhetsarbete.
Här berättar hon om förändringen på arbetsmarknaden som kommer att ske till följd av klimatomställningen. Hur ska du som arbetsgivare tänka där?
”Klimatomställningen kan liknas den omställning som skedde när vi gick från jordbrukssamhälle till industri”
Klimatomställningen är igång även om omställningen behöver gå fortare för att Sverige ska nå nettonoll 2045. Näringslivet med energi- och fordonsindustrin i spetsen har tagit stora kliv inom exempelvis förnybar energi och övergång till elektrifiering.
– Det som parallellt också växer fram är den gröna ny-industrialiseringen där helt ny innovation, tillverkning och värdekedjor skapas. Vi ser det inom batteritillverkning, bio-fibrer som är ett alternativ till fossilberoende förpacknings- och funktionsmaterial, fossilfritt stål och nya sätt att utvinna textilfibrer av skog, berättar Johanna.
För att förstå omställningen kan man likna det med när vi gick från jordbrukssamhälle till industri. Eller tänk på hur mycket digitaliseringen har påverkat våra jobb och karriärer.
Kompetensutveckling en nyckelfaktor
1,47 miljarder jobb i världen är beroende av ett stabilt klimat och 85 procent av alla jobb 2030 är inte uppfunna ännu. Det innebär att kompetensutveckling och omställning är en nyckelfaktor som inte kan underskattas.
– Nya jobb kommer att uppstå inom allt från hållbar design till tillverkning, återanvändning och återvinning för att nämna några. Arbetsmarknaden är den viktigaste möjliggöraren och behöver hänga med och stötta dessa förändringar, menar Johanna.
För arbetsgivare innebär det att efterfrågan på kompetens kommer att stiga. Visst kan det i Sverige innebära ett ökat kompetensgap och ökad arbetslöshet inledningsvis. Dessutom i denna stund, april 2021, har vi en pågående pandemi och en situation där tusentals personer riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet. Däremot har Sverige en bra grund för att hantera omställningen, vi har ett socialt skyddsnät, lång erfarenhet och tillgång till vuxenutbildning.
– Kompetensbehovet bara inom den gröna ny-industrialiseringen kommer vara omättat lång tid framöver. Vi möter idag uppdragsgivare som har svårt att säkerställa personal för etablering och strategiska klimatsatsningar.