På Hisingen i Göteborg ligger Tuvefabriken. Här produceras Volvos premiumlastbilar av de drygt 2700 anställda. Av dessa är 28% kvinnor. En siffra som företaget aktivt jobbar för att öka - men samtidigt redan är imponerande hög om man kikar på hur det sett ut historiskt.
Här berättar tre kvinnor om hur de trivs att jobba inom industrin och varför de rekommenderar andra kvinnor att testa på att jobba inom branschen.
Länk till lediga tjänster på Volvo hittar du längst ner i texten.
Möt Faiza
Faiza är 26 år gammal och har jobbat på Volvo sedan 2018. Hon kom in som konsult via Adecco men har sedan cirka ett år tillbaka en fast tjänst på Volvo. Att jobba som montör var inte Faizas plan från början, men efter att ha börjat som truckförare växte sig intresset för branschen och Faiza insåg att hon trivdes väldigt bra inom industrin.
– I dag jobbar jag som montör i det team som bygger fronthyllan på lastbilarna här i fabriken. Jag hade ingen tidigare erfarenhet när jag började som montör, men blev erbjuden chansen då min konsultchef på Adecco tyckte att min profil passade tjänsten.
Faiza berättar att hon trivs väldigt bra på fabriken. De har en stark gemenskap som präglas av trygg stämning. Alla är vänner med alla och den oro hon kände innan hon började försvann ganska omgående.
– Det är nolltolerans mot kränkande jargong. Det är något som lagledarna ofta poängterar är viktigt och ser till att det efterlevs. Det är prio nummer ett att alla ska trivas och känna att det är en trygg arbetsplats.
Faiza berättar att det finns flera fördomar mot industrin som inte stämmer. Att det är tungt kroppsarbete som bara män klarar av är en av dem. Det finns flera arbetsuppgifter som inte alls kräver styrka och dessutom finns det hjälpmedel.
– Vi kan göra samma jobb som männen. Jag rekommenderar andra kvinnor att söka sig till industrin, det finns många utvecklingsmöjligheter här.