På frågan hur Adecco rent konkret jobbar med mångfald och inkludering nämner Sofie fyra viktiga områden: Kompetensbaserad rekrytering, genom att verka som partner och rådgivare till våra kunder samt som kunskapsspridare och deltagare i forum där mångfald– och inkluderingsfrågor diskuteras.
1. Kompetensbaserad rekrytering
I den dagliga verksamheten som rekrytering- och bemanningsföretag arbetar Adecco aktivt för att främja mångfald och inkludering genom att använda en kompetensbaserad rekryteringsmetodik. Det innebär att fokus ligger på kandidatens kompetenser och färdigheteter vilket hjälper rekryteraren att ta ett så objektivt och fördomsfritt val som möjligt.
– Vi är ju experter på rekrytering och den kompetensbaserade rekryteringsprocessen är grunden för att vi inte ska diskrimera när vi rekryterar. Vi försöker använda många olika rekryteringskanaler och nätverk för att inkludera alla målgrupper och skapa en bättre mångfald i urvalet.
2. En partner som både utmanar och rådger
En annan viktig del i mångfald och inkluderingsarbetet är att vara en partner för våra kunder i de här frågorna, berättar Sofie vidare. Adecco besitter expertis inom rekrytering och gör flera hundra tillsättningar per år. Genom att utmana kunderna att tänka på hur man ser på kompetens och ifrågasätta traditionella rollbeskrivningar möjliggörs anställningar av nya medarbetare med olika bakgrunder i stället för att repetitivt anställa personer med liknande profil.
– I de fall där vi bemannar kan vi också pusha kunden att våga satsa på en kandidat som de annars inte hade valt i och med att det är vi som står för risken. Vår erfarenhet gör oss bättre på att se bortom yttre attribut till förmån för kandidatens potential.
3. Utbildning av egen personal – vi måste vara bäst i klassen!
Att kontinuerligt prata om mångfald och inkludering samt utbilda den egna personalen internt är viktigt för att driva arbetet med de här frågorna framåt.
– Förra året gick vi med i Diversity charter Sverige som är en kunskapsbank för mångfald inkluderingsfrågor. Där vi kan delta i seminarier och inhämta kunskap m.m. Det är otroligt mycket värt för vår interna personal som behöver hålla sig uppdaterade hela tiden, berättar Sofie.
4. Kunskapsspridning och deltagande i publika forum
Adecco arbetar aktivt med kunskapsspridning inom dessa områden genom blogg, sociala medier, white papers och webinar och delar även forskning och insikter som belyser hur detta gynnar arbetsmiljön, medarbetarnas välmående och slutligen även företagens lönsamhet. Adecco deltar också i forum där dessa frågor diskuteras tillsammans med branschkollegor och andra aktörer kopplat till arbetsmarknaden. Se film från Adecco deltagande på Jobbfestivalen.
Att klimatomställningen inte kommer att ske så länge inte alla är med på arbetet, är något som Sofie återkommer till gång på gång. Ett sådant projekt är Uppdrag Klimatambassadör där Adecco åtagit sig att utbilda personer inom industrin i klimatkunskap. Projektet är ett samarbete mellan Stockholm Reliance Center (på Stockholms Universitet), Unionen, If Metall och Adecco.
En passionerad hållbarhetschef med fler viktiga uppdrag
Att Sofie brinner för sitt arbete råder det inget tvivel och även utanför arbetet engagerar hon sig i hållbarhetsfrågor. Bland annat är Sofie styrelseledamot i organisationen ”Våra barns klimat”. En organisation som jobbar för att påverka beslutsfattare att sätta barnen och klimatet främst.
Vi är stolta över att ha Sofie hos oss på Adecco och ser fram emot att fortsätta ta del av hennes engagemang, kompetens och driv inom de viktiga områdena som hållbarhet och mångfald och inkludering utgör.