Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

2022-12-15

Volvo Braås – en arbetsplats för alla

Volvo i Braås

Volvos anläggning i Braås är platsen där världens första ramstyrda dumper föddes 1966. Dessutom är anläggningen den första CO2-neutrala fabriken inom hela fordonsindustrin. Idag har Adecco 58 konsulter ute i fabriken. Av dessa är 10 kvinnor. Att öka andelen kvinnor är ett gemensamt mål för både Adecco och Volvo.

Här berättar fyra kvinnor på Volvo Braås om hur de upplever sin arbetsplats och varför de rekommenderar andra att söka sig till industrin.

Länk till lediga jobb i Braås.

Möt Anna

Anna är 20 år och bor mitt emellan Braås och Växjö. Hästar är ett stort fritidsintresse och när Anna inte jobbar i monteringen på Volvo tävlar hon i hästhoppning. Anna hade ingen tidigare erfarenhet från industriarbete när hon sökte sig till sin nuvarande arbetsplats. Efter att ha blivit tipsad av en vän tog hon steget och sökte en tjänst på företaget. Nu har Anna varit på Volvo i drygt ett år och stormtrivs.

– Jag fick en väldigt bra känsla direkt när jag kom i kontakt med både Volvo och Adecco.

Anna hade som tidigare nämnts inte någon erfarenhet från industrin utan har fått lära sig allt på plats. På Volvo har hon varierande arbetsuppgifter och står både på förmonteringen samt på monteringslinan där de olika delarna sätts ihop till färdiga dumprar.

– Man lär sig under tiden man arbetar och ju mer man lär sig desto mer varierande arbetsuppgifter får man, vilket är kul.

I Annas grupp jobbar 15 personer i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter. Av dessa är fyra kvinnor. Anna upplever dock att andelen kvinnor på företaget ökar.

– Vi är färre tjejer men det är inget som man tänker på. Jag har en bra relation med alla mina kollegor. Volvo jobbar ju också aktivt med att få in fler kvinnor och det kommer in fler tjejer hela tiden här.

Det bästa med arbetet, förutom kollegorna, är hur mycket nytt hon lär sig. Anna berättar:

– Det har gett mig väldigt mycket att börja jobba här. Jag har lärt mig en massa nya saker och det ger mig bra erfarenheter och möjligheter för framtiden.

Anna rekommenderar andra kvinnor att söka sig till industrin. Hon har känt sig välkommen från dag ett och oron över att förväntas kunna en massa redan från start försvann fort.

– Jag har fått både teoretisk och praktisk utbildning på plats och nu känner jag mig säker på mina arbetsuppgifter. Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid inom ett område jag inte alls trodde att jag skulle jobba inom.

Möt Madeleine

Madeleine är 22 år och bor i Växjö tillsammans med sin sambo, båda två kommer dock ursprungligen från Blekinge. Flytten gick till Växjö när Madeleine började studera på lärarprogrammet, men redan efter en termin kände hon att det var för tidigt att välja yrkesinriktning och valde då att börja arbeta istället.

Madeleines sambo jobbade redan på Volvo och genom honom fick Madeleine insyn i vad ett jobb på fabriken kunde innebära.

– Jag tyckte det lät intressant och sökte. Jag kom in på ett sommarvikariat och när det gick ut fick jag fortsatt anställning via Adecco.

Under sommarvikariatet hjälpte Madeleine till på de stationer där det behövdes. Idag kan hon jobba på nästan alla 7 stationer som finns på avdelningen och i arbetet ingår även att köra mycket truck.

– Jag gillar att komma till ett arbete där jag vet att det alltid finns att göra. Det blir ingen dötid och vi hugger alltid in och hjälper varandra om någon station ligger efter.

Madeleine beskriver sin avdelning som blandad, både när det kommer till kön och åldrar. Att det är en mansdominerad bransch är inget hon tänker på.

– Det börjar bli mer tjejer som söker sig hit och det tycker jag är roligt. Jag tycker inte man ska vara nervös eller tveka för att söka sig till industrin av den anledningen, för det är inte bara män som jobbar här.

Stämningen beskriver Madeleine som väldigt bra. När det bara är män i arbetsgrupperna kan jargongen bli hårdare, därför ser Madeleine att det blir bättre för alla med blandade team. Det bästa med jobbet är just att de är ett så bra arbetslag, säger Madeleine.

Möt Annika

Annika Sammela har arbetat på Volvo sedan 2004 och har en lång bakgrund inom industrin. Men det var inte där hon började sitt yrkesliv. Annika hade jobbat inom vården i tio år när hon fick erbjudandet om att gå en industriinriktad utbildning i början på 90-talet. Det var ett initiativ som togs för att få in fler kvinnor i branschen. Då var det nästan uteslutande män som jobbade inom sektorn, och även om mycket har hänt sen dess, finns det mycket arbete kvar att göra när det kommer till just jämställdhet, menar Annika.

– För mig som kom från en kvinnodominerad sektor blev det en stor skillnad att kliva in i en så mansdominerad värld. Jag märkte en tydlig skillnad där man som kvinna hade svårt att göra sig hörd.

2008 tog Annika tjänstledigt i två år för att studerat till Produktionstekniker på yrkeshögskolan. Sedan 2012 jobbar hon på Kvalitetsavdelningen på Braås. Här tittar man framförallt på intern kvalitet samt gör utfallsprover på produkter som skickas från underleverantörer. Annika sitter även med i Mångfaldsgruppen som finns på företaget.

– Viljan finns att förbättra trivseln ännu mer och en konferens med avdelningarnas fackföreningsklubbar för att diskutera hur man ska jobba mer med jämställdhetsfrågor finns inplanerad.

För att säkerställa trivseln i fabriken arbetar de i grupperna med hur man behandlar och tilltalar varandra. Annika berättar:

– Det är en viktig fråga som vi jobbar aktivt med. Alla ska kunna känna att de trivs på sin arbetsplats och känner man sig inte rätt behandlad så är det självklart något vi går vidare med.

Annika rekommenderar andra kvinnor att söka sig till industrin och till Braås. Hon hade inte stannat så många år om hon inte hade trivts på sin arbetsplats.

– Jag tycker att man ska våga söka. Mycket har hänt inom industrin och hjälpmedel har utvecklats så att alla ska kunna klara av den här typen av arbetsuppgifter under ett helt arbetsliv utan att slita ut sig. Jag tror att man kommer trivas här, för det finns så mycket utvecklingsmöjligheter.

Möt Leila

Leila är 45 år, bor i Växjö och kom till Sverige från Iran för 3 år sedan. I hemlandet har hon tidigare arbetat som översättare i Engelska, i kosmetikabranchen och inom industrin. Nu arbetar Leila sedan drygt ett år tillbaka som montör på Volvo Braås och trivs väldigt bra.

– Jag fick tipset av en vän att söka till Adecco och Volvo Braås. Jag fyllde i en blankett från Adecco och pratade med en produktionsledare här och efter två intervjuer var jobbet mitt.

Leila, som tidigare arbetet på en likande fabrik inom fordonsindustrin i Iran, berättar att hon gillar att arbeta i branschen och att hon blir väl behandlad av sina kollegor. Att hon inte pratar flytande svenska var till en början en utmaning, men inte ett hinder som inte gått att övervinna.

– Min svenska är inte felfri och det var svårt i början när jag började på mitt jobb. När det uppstod situationer där jag inte förstod har det gått jättebra att ta det på engelska. Nu blir jag bättre och bättre på svenska för varje dag som går.

Till andra kvinnor som funderar att söka sig till industrin säger Leila att inte lägga så mycket vikt vid att det är en mansdominerad bransch.

– Tänk inte på om du är man eller kvinna. Testa att jobba inom branschen och du kommer märka att det är kul. Det spelar ingen roll vad du är för kön, det här jobbet är för alla.

– Jag trivs jättebra och gillar att jobba här! Volvo har en väldigt bra arbetsmiljö, du kan utvecklas och lära dig massor av nya saker.

Är du också intresserad av en karriär i Braås? Lediga tjänster hittar du här!

Copyright © Adecco Sweden